Župna događanja

 Arhiva
2017./2018.

2018./2019.

Zahvala za Božja dobročinstva

Na 28. NKG, 13. listopada 2019., zahvalili smo Bogu na svim dobročinstvima kojima nas obasiplje. Najsvečanije je bilo na jutarnjoj misi u 09:00 sati. Djeca su uz molitve zahvale prinijela plodove njiva, te radove ljudskih ruku u obliku ulja, kruha i vina. Tim činom smo Bogu iznjeli svoju zahvalnost za svako dobro što nam daje u našim životima. Djecu je pripremila te ujedno i uredila prostor ispred oltara, sestra Antonija, kojoj također hvala na uloženom trudu i vremenu, kako bi ova svečanost bila što ljepša. Misu je pjevanjem pratio naš mali zbor "Prijetelji Srca Isusova" a svetu misu je predvodio naš župnik preč. Dražen Karačić.

Ujedno, danas je u našoj župi godišnje klečanje. Dan kada naša župa moli u ime cijele nadbiskupije ispred Presvetog oltarskog sakramenta. Sv. misu poldanicu predvodio je pater Ilija Grgić, misionar družbe Krvi Kristove. Nakon mise započelo je klanjanje pred presvetim i traje do večernje sv. mise u 18:00 sati. Pozivamo sve koji mogu da dođu.

Zaziv Duha Svetoga

U nedjelju, 22 rujna 2019. u 09:00 sati, u našoj župi imali smo zaziv Duha Svetoga na početku nove školske godine. Na početku mise djeca su iznjela svoje zahvale Bogu te molbu na ustrajnosti u učenju i marljivosti u sljedećoj školskoj godini. Tako su prije prinosa darova upravo djeca sa roditeljima i vjeroučiteljima prinjeli simbolične darove (loptu, torbu, krsnu svijeću...) sa molitvama Bogu za svaku stvar. Na kraju svete mise, župnik preč. Dražen Karačić, blagoslovio je torbe s knjigama. Misu je pratio svojim pjevanjem mali zbor uz vodstvo s. Antonije Topalović.

Prrisustvujući trodnevnicama, koju su predvodili oci franjevci iz naše susjedne župe, pripremali smo se za nama poseban dan, dan kada slavimo patron župe, Presveto Srce Isusovo. P smo u petak, 28. lipnja 2019., u 10:30 sati započeli sa slavljem našeg župnog blagdana, Presvetog Srca Isusova. Svečano euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju svećenika karlovačkog dekanata, predvodio je vlč. Vladimir Mandura. U svojoj propovijedi, vlč. Mandura pokušao nam je opisati ljubav Božju prema nama na slici ljubavi majke prema djetetu. Ali da je ljubav Gospodnja prema nama još i veća, jer je dopustio da njegov Sin preuzme grijehe svega svijeta na sebe i bude pribijen na križ. Stoga naše spasenje ide upravo putem križa i svoga potpunog predanja Bogu.

U 19:00 sati, pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, predvodio je svečano euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju svećenika karlovačkog dekanata. Biskup Ivan nam je pokušao upravo putem evanđelja o izgubljenoj ovci pokazati Gospodinovu ljubav prema nama.

Da bi misna slavlja bila što svečanija, pobrinuo se naš zbor „Cor Jesu“, kojeg je uvježbala i vodila s. Antonija Topalović. Osim što je uvježbala zbor i samim time uzveličala misno slavlje, s. Antonija je i ukrasila crkvu, na čemu joj posebna hvala.

Nakon misnog slavlja u 19:00 sati, svi koji su htjeli, bila je zakuska i druženje ispred pastoralnog centra.

Crkva, slaveći euharistiju, vrši spomen i uprisutnjuje među ljudima Kristovu žrtvu na križu koja je dovršenje i punina žrtava starog saveza. Kršćani se hrane euharistijom i tako se ujedinjuju s uskrslim Kristom i s braćom, članovima Kristova tijela.

Slavlje današnje svetkovine započelo je u 17:30 sati svečanom euharistijom, koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u zajedništvu sa svećenicima karlovačkog dekanata. Po završetku euharistijskog slavlja krenula je procesija sa presvetim ulicama grada Karlovca. Od Dubovca do župe Presvetog Srca Isusova. Od Presvetog Srca Isusova do Presvetog Trojstva. Te od Presvetog Trojstva procesija do župe Sveta Tri Kralja na Baniji gdje je svečanim blagoslovom završila ovogodišnja procesija.

… Slava evo velika je:

Živi kruh što život daje

Častit nam je ovaj dan.…

… Blagdan slavni svetkujemo,

Ustanovu spominjemo

Gozbe što je dade Spas.…                                                                                   (iz posljednice na blagdan Tijelova)

Kršćani se sakramentom potvrde suobličuju Kristu, primaju milost Duha Svetoga da u svijetu svjedoče za Krista, obilježeni njegovim neizbrisivim biljegom Kristovih svjedoka. Tako je naših 98 župljana, na četvrtu Uskrsnu nedjelju primilo taj osobit dar. Odsada i oni ispunjeni tim Duhom Kristovim svjedoče svijetu o nadi koju su primili i rade na ostvarenju Kristova kraljevstva ovdje na zemlji. Taj sakrament upotpunjuje zbilju krštenja: čovjek nije pozvan da dan živi s Kristom, već život koji je primio od Krista treba širiti oko sebe.  Sakrament sv. Potvrde podijelio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, koji je u svojoj propovijedi ohrabrio krizmanike u daljnjem kršćanskom životu.

Krizmanike je i ove godine pripremala Ines Štefančić mag. theo. Njoj od srca zahvaljujemo na uloženom trudu, vremenu koje je odvojila da bi jedan dio svoje vjere i znanja prenijela na ove mlade duše.

Za video snimak i fotografije, možete se obratiti trvtki "STORM"

Euharistijsko otajstvo je središte cijelog bogoštovlja i kršćanskog života. Crkva obnavljajući to otajstvo sve dublje ponire u spasiteljsko Kristovo poslanje smrti i uskrnuća i živi ga u svagdašnjem životu. Tako su na Bijelu nedjelju - nedjelju Božjeg milosrđa, naši mali članovi župe po prvi puta primili sakrament Euharistije - Prve svete Pričesti. Kristove riječi: "Ovo je moje tijelo... Ovo je moja krv... što se za vas predaje", postali su u današnjem euharistijskom blagovanju zbilja ne samo za nas odrasle koji smo davnih dana pristupili stolu Gospodnjem po prvi puta, već i za njih. I oni žele sav svoj konkretni život predati za druge ljude u nesebičnoj ljubavi, jer upravo Krist ga svaki put zahvaća dok slavi to otajstvo. Uz recitacije, prinos darova, molitvu vjernika te zahvalu na kraju slavlja, prvopričesnici su zajedno sa svojim roditeljima bili usko uključeni u ovo misno slavlje. Euharistiju je predvodio župnik preč. Dražen Karačić uz koncelebraciju mons. Ferdinanda Vražića.

Veliko hvala našoj č.s. Antoniji koja je svoje vrijeme, trud i ljubav dala da bi naši prvopričesnici bili što bolje upoznati s kršćanskim životom. Također ih je uz katehezu, pripremala i za sam čin euharistijskog slavlja te paralelno uvježbavala sa njima i pjesme kako bi prvopričesnička radost u ovome slavlju bila što veća. 

Također moramo reći i hvala što je ukrasila cijelu crkvu, sama aranžirajući cvijeće u uređujući sam oltar, napravila oazu mira i ljepote.

Za video snimak i fotografije, možete se obratiti trvtki "STORM"

Isusovo uskrsnuće, središnji događaj naše vjere, ima neizriciv smisao za nas. Uskrsli nam potvrđuje da je moguće i da je već na djelu posvemašnje oslobođenje i život vječni. Vazam budi u nama i u cijelom svijetu nezamjenljivu nadu i pouzdanje u život. Stoga smo danas na posebit način bili radosni jer smo blagdan Uskrsnuća Gospodinova mogli slaviti u zajedništvu sa pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Ivanom Šaškom, koji je došao u pratnji zajedno sa prfesorom na KBF-u dr. Antunom Crnčevićem. 

Misu, koje je započela u 10:30 sati svečanom procesijom, pratio je naš zbor Cor Jesu pod ravnanjem s. Antonije Topalović uz orguljsku pratnju g. Krešimira Klarića. Osluškujući Božju Riječ, biskup Ivan uputio nam je kratku i sažetu homiliju. O Kristu koji nam daje novi smisao životu. Našem uskrsnuću koje se već sada ostvaruje dok se s mukom i naporom opiremo sili zla. Novi je život u nama usmjeren potpunom procvatu koji će se očitovati kad se Krist jasno objavi svijetu na kraju vremena.

Cijeli dan crkva je otvorena za vjernike koji žele doći na molitvu uz Isusov grob, razmatrajući njegovu muku, smrt i uskrsnuće. Oltar je ogoljen. Vjernici su u iščekivanju najvećeg događaja u povijesti kršćanstva. Isus je umro za naše grijehe, ali je iz smrti prešao u život te i sve nas sa sobom izvodi iz "tame u svoje divno svjetlo" (1 Pt 2, 9). Isusovo vazmeno otajstvo ujedno je otajstvo našeg spasenja. Bdjenje smo započeli u 20:00 sati službom svjetla. Ispred crkve, okupili smo se oko uskrsne svijeće koja je simbol Krista, svjetla svijeta. Zapalili smo svijeću, uputili smo se u crkvu gdje smo nakon hvalospjeva uskrsnoj svijeći nastavili s drugim djelom vazmenog bdjenja - službom riječi. Slušali smo tri čitanja iz staroga zavjeta u kojima smo slušali i razmatrali o divnim djelima što ih je Gospodin u svome narodu od početka činio.

Nakon svečanog Aleluja i Slave Gospodinu čime su ponovno glazbala uključena, slijedio je blagoslov vode u krsnom studencu. Pošto nije bilo katekumena mi kao zajednica krštenih obnovili smo svoju ispovijest vjere te nastavili euharistijskom službom gdje kao Božji narod, nanovo krštenjem rođen, prinosili smo spomen-čin Gospodina u činu zahvaljivanja i kranili se slavnim tijelom uskrsloga Krista.

Po završetku ovoga Vazmenog bdjenja, uslijedio je blagoslov hrane te nakon svečanog blagoslova u radosti i veselju što nas je Gospodin oprao i otkupio, krenuli smo svojim domovima.

U večerašnjim obredima, koje smo započeli u 18:00 sati, nema ulazne pjesme. Župnik u pratnji subsidijara i ministranata, prostre se ispred oltara. Tim pokajničkim činom, kojeg svi obavljamo u šutnji, priznajemo Bogu svoje grijehe ali i grijeh cijeloga svijeta koji je prouzrokovao smrt njegova Sina. Na današnjem bogoslužju spominjemo se Kristove muke. Pratimo Krista na njegovu putu u smrt, slušamo muku po Ivanu. Zatim molimo s cijelom Crkvom za one koji svojim trpljenjem nastavljaju Isusovu muku, za one koji još nisu spoznali neizrecivu Božju ljubav koju nam je posvjedočio u svom Sinu, te za sav svijet koji je Isus došao spasiti. Danas se ne posvećuje euharistija, već bogoslužje u čast križa zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. Pa stoga imamo ljubljenje križa. I obrede završavamo svetom pričešću. Pozvani smo da se sjedinimo s njegovim otajtvom, euharistijskim kruhom posvećenim jučer na misi večere Gospodnje. Na kraju obrede smo završili molitvom. Vjernici su uz molitvu ispred Isusova groba u tišini krenuli svojim domovima.

Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole. Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku zahvalnu molitvu vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja Bogu, bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju. Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: "Ljubite jedan drugoga kao što sam ja vas ljubio." Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Te je večeri Isus ustanovio sakramenat svoga tijela i svoje krvi. To je poruka koju nam je ostavio uoči svoje smrti. Euharistiju slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća. 

Ovome spomen-činu Kristove žrtve i mi smo pristupili u četvrtak u 18:00 sati, proslavi euharistije a ne nekom pukom spomenu Kristove večere. Shvaćajući da nas euharistija djelotvorno pridružuje Isusovu prijelazu Ocu, mi nastavljamo njegovo djelo spasenja radeći da on dođe u slavi. 

Krist je na posljednjoj večeri svojim primjerom pokazao da ne možemo odijeliti euharistiju od služenja ljudima perući apostolima noge. Tako je i naš župnik po uzoru na Isusa, oprao noge 12-orici ministranata. Na kraju mise, pošto na Veliki petak nema mise već samo obredi, prenijeli smo presveto u pokrajnju kapelu. Tu smo iznad Božjeg groba postavili malo svetohranište za pohranu Svetootajstva za sutrašnji dan te se nakon klanjanja u tišini razišli svojim domovima.

Nedjeljom Cvjetnice započinje Veliki tjedan u kojem se prisjećamo najvećih tajni kršćanstva. U samoj uvodnoj molitvi slušamo: “Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova.” Dakle ovo je samo početak koji završava najvećim kršćanskim blagdanom a to je Isusovo uskrsnuće. Ponukani ovim tajnama, okupili smo se i mi danas da u sabranosti, razmišljajući što je to Isus učinio za nas, koja je cijena pobjede? Svečanom procesijom na misi poldanici gdje je na početku ispred crkve bio blagoslov grančica započeli smo ovaj svečani trenutak Isusova ulaska u Jeruzalem. 

I mi smo klicali kao i ono razdragano mnoštvo: “Hosana, Davidovu sinu…” Otpjevali smo muku gdje smo vidjeli kako to isto mnoštvo kasnije viče: “ Raspni, raspni ga!”
Draga sestro, dragi brate, nije dovoljno samo doći u crkvu i stati ispod kora… Isus te poziva da dođeš njenom srcu (oltaru). Nije križ nas spasio ili trpljenje na križu, nego ljubav kojom je Isus prihvatio svoj križ i nosio ga za nas do kraja. Ići za Isusom sa svim našim slabostima, grijesima, strahovima ali i onim dobrim nakanama i nastojanjima, oblikovanima kao prinos Gospodinu kao što je to Isus učinio: to znači biti vjernik.

Sv. Andrija, biskup Krete piše o Cvjetnici sljedeće: “Ponizno prostrimo nas same pred Kristom, umjesto ogrtača ili posječenih grana, zelenih grančica lišća koje vesele oči samo za nekoliko sati i koje su predodređene izgubiti zajedno s limfom i svoje zelenilo. Prostrimo nas same obučene Njegovom milosti ili bolje, Njime samime (…) i prostrimo se pred Njegove noge kao prostrti ogrtač (…) da bi mogli pružiti pobjedniku smrti ne više jednostavne palmine grane, već trofeje pobjede. Mašući duhovnim granama duše, i mi danas, zajedno s djecom sveto kličemo: ‘Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje, kralj Izraela’…”


Tekst i foto: Ines Štefančić

"Lice tvoje, o Gospodine, ja tražim"

Ušli smo u korizmu, vrijeme pokore, odricanja, ali i vrijeme kada smo pozvani na radost - radost susreta sa živim Bogom. Naši krizmanici, njih 80, u subotu 10. ožujka 2019., bili su na duhovnoj obnovi u "Centru pomirenja", Prozorje. Bili su u pratnji nekoliko roditelja, vjeroučiteljice Ines Štefančić, vjeroučitelja Antuna Vuksana i župnika preč. Dražena Karačića. Program su vodili Misionari Krvi Kristove, vlč. Ilija Grgić, te bogoslovi Ivan Bošnjak, Ivan Raljušić, Ivan Orejaš i Mario Šarić. Na samom početku programa pjesmom smo zazvali Duha Svetoga da nas vodi i blagoslivlja. Pater Ilija je ukratko predstavio red Misionara Krvi Kristove, osobito nas se dojmila priča o sv. Gašparu koji je imao viđenje Isusa raširenih ruku koji grli čovjeka.
Većina krizmanika još nisu bili na duhovnoj obnovi ovakvog tipa, pa im je pater govorio o Mojsiju koji skida svoju obuću u blizini gorućeg grma - Jahve. I mi smo pozvani skinuti svoju obuću, ali ne doslovno, nego izići iz udobnosti svakodnevnog života. Kroz post, molitvu i milostinju ćemo doći do živoga Isusa.
Posebno smo se zaustavili na temi molitve. Znamo izmoliti puno molitava, ali često ne osluškujemo što nam Bog želi reći. On nam govori kroz svoju riječ - Bibliju. Molili smo i razmatrali uz evanđelje po Luki, o Zakeju cariniku. Razmatrali smo kroz tri koraka. Prvi je čitanje teksta, drugi je lagano čitanje i traženje dijela koji posebno dotiče naša srca i treći osluškivanje: što meni Bog ovime želi reći?
Nakon razmatranja Božje riječi, bogoslovi su imali kratka svjedočanstva o svome pozivu. Posvjedočili su nam kako su u svojim životima dugo tražili smisao, ispunjenost i radost. Imali su sve, sređene živote, posao. Bili su obični ljudi, poput većine, no Božji poziv bio je jači. Najveća je sloboda u ljubavi prema Bogu. Oni su se odazvali. Također smo imali euharistijsko klanjanje i svetu misu koju je predvodio preč. Dražen Karačić, a bogoslovi su animirali pjesmom. Duhovnu obnovu završili smo gledanjem filma "Čudo" koji nas podsjeća kako je važno gledati čovjekovu nutrinu i njegovo srce.
Ovaj susret je bio uistinu blagoslovljen i plodonosan. Hvala misionarima Krvi Kristove na poticajnim riječima, slavljenju živoga Krista i zajedništvu.

U subotu, 2. veljače održano je 9. hodočašće župa Karlovačkog dekanata i hodočasnika iz Duga Rese u Krašić. Župljani župa Bl. Alojzija Stepinca krenuli su već u 6.30 sati iz Duga Rese, dok su im se Karlovčani pridružili oko 9.00 sati. Hodočasnici, predvođeni svojim župnicima, u Krašić su stigli oko 14.30 sati. Euharistijsko slavlje predvodio je dekan Karlovačkog dekanata preč. Dražen Karačić. Dekan je u svojoj homiliji povezao simboliku svjetlosti i lik bl. Alojzija Stepinca. Na blagdan Svijećnice razmišljamo o svjetlu koje donosi Krist u naše živote. To svjetlo koje primamo mi, trebamo donositi svojim bližnjima. Pozvani smo biti svjetlo i potpora jedni drugima, izgarati za drugoga, grijati sve oko sebe – a ne samo sebe. Ako ne dijelimo svjetlo, ono se gasi. Tako je i bl. Alojzije bio svjetlo u tamnim vremenima hrvatske povijesti. U godinama kada su vladale velike ideologije koje su uništavale čovjeka i njegovo dostojanstvo, koje su okrenule leđa Bogu, Alojzije je bio neumoran svjedok vjere i kršćanske nade. Pokazao je veliku i nesebičnu ljubav prema Crkvi i domovini – prema svakom čovjeku.
Preporučili smo se u Alojzijeve molitve, vjerujemo u njegov moćni zagovor. S radošću i nadom, svake se godine vraćamo u njegovo rodno mjesto. Mi dajemo malu žrtvu, ugledajući se na našeg velikana i mučenika. U našim je molitvama i nakana da ga Crkva proglasi svetim, kako bi sav narod Božji znao za njegove zasluge.
Nakon Svete mise, kratko smo se podružili i okrijepili, te autobusima krenuli svojim kućama.
                                                      Bl. Alojzije Stepinče, moli za nas! 

Proslava rođenja Gospodinova, neizrecivo je otajstvo, gdje se Bog ponizio i postao prosjakom ljubavi kucajući na ljudsko srce. Odgovarajući na taj poziv, proslavili smo rođenje Kristovo malom i velikom polnoćkom. Maloj polnoćki koja je započela u 19:00 sati, prethodila je kratka priredba djece gdje su nam putem igrokaza oslikali navještenje, rođenje i pohod tri mudraca, te izveli par pjesama. Malu polnoćku predvodio je župnik, preč. Dražen Karačić. Pola sata prije velike polnoćke koja tradicionalno, kako joj i ime veli, započinje u 00:00 sati, naš zbor "Cor Jesu" izveo je manji broj Božićnih skladbi iz inače bogatog opusa hrvatskih Božićnih popijevki. Svetu misu je predvodio subsidijar mons. Ferdinand Vražić. Na sam dan Božića, svečanu svetu misu u 10:30 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački, Ivan Šaško. 

Velika hvala s. Antoniji Topalović. Ona je svojim trudom i ljubavi, uvježbala djecu i veliki zbor da nama Božić bude još radosniji i ljepši.

Kratki isječak - veliki zbor "Cor Jesu"

Na treću nedjelju došašća, imali smo predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika župnoj zajednici. U predstavljanje su se uključili i njihovi roditelji i bake i djedovi pa je misa uistinu bila obiteljska. Na početku misa jedna obitelj je imala uvod  u misu i paljenje treće svijeće na adventskom vijencu. Zatim su roditelji i djed i baka od prvopričesnika pred molili molitvu vjernika, gdje smo molili za poglavare Crkve, obitelji, roditelje, djedove i bake, učitelje i vjeroučitelje a napose za naše prvopričesnike. Potom su prvopričesnici prinijeli darove na oltar; hostije i vino - darovi za koje se prvopričesnici pripremaju; krsna haljina - znak novog života u Isus Kristu, te na kraju plakat sa hostijom, kaležom, pšenicom i grozdovima - simbolima euharistije. Grozdovi imaju svoju posebnu simboliku jer ima 30 plavih bobica (30 prvopričesnica) i 54 bijelih bobica (54 prvopričesnika). Na kraju svete mise roditelji su podijelili "Moj prvi molitvenik" prvopričesnicima. 
Molimo za naše prvopričesniku da ih dragi Bog blagoslovi i čuva na njihovu putu do sakramenta Prve svete pričesti.

Tekst i foto: Ines Štefančić

U subotu 1. prosinca održan je oratorij za krizmanike u našoj župi. Kroz ples, igru i druženje naučili su ponešto novo, i ponovili ponešto staro, o adventu. Susret smo započeli igrom i upoznavanjem. Krizmanicima smo svjedočili svoj poziv u župi - kada i zašto smo postali animatori. Također smo im govorili o ljepoti druženja sa braćom i sestrama u Kristu, o radosti u služenju zajednici. Kateheze su bile podijeljene na četiri teme kroz četiri nedjelje - nada, mir, radost i ljubav. Razgovarali smo o istinskom iščekivanju Isusova rođenja, u našim srcima. Naučili smo i kada je poslana prva božićna čestitka, kada je napravljen prvi adventski vijenac. Tražili smo navještaje Mesije u Svetom Pismu. Također smo bili i kreativni. Izradili smo adventski vijenac na plakatu i na svijećama zapisali naše molitve. Susret je bio plodonosan, pun radosti i osmijeha. Oratorij su vodili animatori: Nikolina Čoko, Bruno Ban, Mateja Jakin i vjeroučiteljica Ines Štefančić

Tekst i foto: Ines Štefančić

U subotu, 17.studenog, krizmanici Karlovačkog dekanata, već tradicionalno, hodočastili su u Istru „stopama blaženog Miroslava Bulešića“. Posjetili smo nekoliko mjesta u Istri. Prvo smo obišli mjesto Roč u kojem se nalaze povijesne crkve i Aleja glagoljaša, ovdje su krizmanici imali priliku vidjeti kulturnu baštinu glagoljaštva. Zatim smo se uputili prema u Lanište gdje smo čuli o tužnom događaju iz 1947. godine kada je nakon slavlja sv. Potvrde ubijen mladi svećenik Miroslav Bulešić. Razgledali smo i župni dvor u kojem se dogodilo ubojstvo. Iz ovakvih tužnih događaja možemo izvući pouku o oprostu i molitvi za one koji su na krivom putu. Bl. Miroslav Bulešić rekao je „Moja pobjeda je oprost.“ Čovjekova veličina je u snazi praštanja.
Posjetili smo i Eufrazijevu baziliku u Poreču gdje nam je župnik opisao svaki detalj drevne bazilike. Imali smo i vrijeme za odmor, druženje i razgledavanje Poreča. Zadnja postaja hodočašća bio je Sveti Petar u Šumi, odnosno crkva Sv. Petra i Pavla. Tamo je vlč. Mario Škrtić predvodio misno slavlje.
Svojim kućama krenuli smo radosni i ispunjena srca. 

Na prigodan način misnim slavljem koje je predvodio preč. Dražen Karačić, na 28. nedjelju kroz godinu 14. listopada 2018., svečano je obilježen Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva.
Naša s. Antonija Topalović ukrasila je plodovima zemlje oltar, kako bismo što zornije vidjeli i osjetili za što zahvaljujemo Bogu. Od srca joj zahvaljujemo na uloženu trudu i vremenu. Misno slavlje svojim glasovima popratio je mali zbor čiji članovi su ujedno sudjelovali u prinosu darova i zahvali za Božja dobročinstva.
Prinos darova:
ZEMLJA: Nikolina Hrebac
KRUH I HOSTIJE: Stela Bišćan i Matija Stojak
VODA: Roko Gobac
GROŽĐE I VINO: sestre Eva i Iva Trumbić
KOŠARA SA VOĆEM I POVRĆEM: braća blizanci Dario i Niko Grdić
CVIJEĆE: Tea Topalović
 Tekst zahvale čitale su: Lucija Tufeković i Anamarija Jurišić

„Sve ono što imamo potječe od darova kojima je Bog obdario našu zemlju i koje nam je povjerio da ih čuvamo, od njih živimo i sudjelujemo u njegovom djelu stvaranja. Bog nam je dao kruh u kojem je sadržana simbolika ljudskog života. U njemu je dano sve za što se čovjek bori svojim radom da bi mogao sutra živjeti. Isus Krist, naš nebeski učitelj, rado je uzimao kruh u svoje ruke. Sebe je nazivao Kruhom koji je s neba sišao te je izabrao baš kruh kao znak svoje trajne prisutnosti među nama.“ 

U nedjelju, 16. rujna 2018. u našoj župi slavljena je sveta misa u 09:00 sati sa zazivom Duha Svetoga uz početak školske i vjeronaučne godine. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Dražen Karačić, a slavlje je svojim pjevanjem uzveličao mali zbor „Prijatelji Srca Isusova“. Djecu je pripremila i ukrasila oltar i pano na ulazu u crkvu, sestra Antonija Topalović, kojoj i ovom prilikom zahvaljujemo na uloženu trudu i vremenu, kako bi ovo misno slavlje bilo što svečanije.
Svetoj misi djeca su aktivno sudjelovala svojim molitvama. Pa su tako imali molitvu na početku misnog slavlja, molitvu vjernika i prinos darova. A sudjelovale su:
Uvod: Petra Meašić i Lucija Tufeković
Gospodine smiluj se: Ema Prpić, Anamarija Murn i Anamarija Jurišić
Čitanje kod prinosa darova i molitve vjernika: Lucija Stojak i Stela Bišćan
Darovi:
ATLAS: Magdalena i Katarina Spudić
BOJE: Matija Stojak
BILJEŽNICE: Sara Barić
TORBE: Iva i Eva Trubić
SAT: Korina Fink
KRIŽ: Nikolina Hrebac 
Prije završnog blagoslova, župnik je blagoslovio školske torbe, knjige i ostale predmete koje učenici koriste u svakodnevnom učenju. Potom je prvo blagoslovio djecu a potom i sve vjernike. Na kraju su sva djeca sa s. Antonijom, uz malu koreografiju, izvela pjesmu "Mi želimo uzdić Isusa".

Povodom 30. susreta hrvatskih misionara i misionarki, naša župa ugostila je don Franu Markića i s. Fides Babić. Nakon svete mise, u kojoj je don Frane kazao kako upravo Srce Isusovo je njihov štit i ničeg se ne boje u svome poslanju, oboje misionara ispričalo nam je malo o svome misionarskom pozivu. Tako smo doznali da s. Fides djeluje u Čileu. Ispričala nam je kako je njen poziv u misionare vezan uz oca Antu Gabrića koji je rodom iz istog mjesta kao i ona. Nadalje nam je sestra ispričala kako zajedno sa drugim sestrama brinu za stare, nemoćne i bolesne, noseći im svetu Pričest i organiziraju za njih ispovijedi i bolesnička pomazanja povezujući ih sa svećenicima. Također smo doznali za njihovu misijsku ulogu u obližnjem zatvoru.
Don Frane, koji djeluje u Africi, ispričao nam je svoje dogodovštine i zanimljivosti iz svog misijskog djelovanja. Tako smo doznali da imaju velikih problema sa ondašnjim vračevima, koji na dosta zlobne načine uništavaju ljude pa čak i napadaju same misionare. Također smo doznali jednu zanimljivost da je drugo prezime don Frane, Aleluja, koje je dobio jer je jednog Uskrsa, čestitajući Uskrs vjernicima, počeo umjesto sretan Uskrs, govoriti Aleluja. I eto naš don Frane Markić, postao Don Frane Aleluja.
Na izlasku, vjernici su mogli kupiti misionarske krunice, misijske dječje molitvenike, DVD-e sa dokumentarnim filmovima iz misija...

Na kraju smo poželjeli puno uspjeha u njihovu daljnjem radu i obilje Božjega blagoslova.

© Župa Presvetoga srca Isusova Karlovac 2018. - Sva prava pridržana