p. Josip Magdić

2021. godina je bilo osobito blagoslovljena za našu župu. Ove godine smo imali dvojicu mladomisnika. Prvo smo proslavili mladu misu vlč. Luke Tufekovića, a nakon nešto više od mjesec dana, 01. kolovoza 2021. proslavili smo mladu misu p. Josipa Magdića, morfortanca.


Trodnevnica uoči mlade mise
od 29. do 31. srpnja 2021.


Blagoslovljeni drugom mladom misom nakon nešto više od mjesec dana, uistinu je velika radost. A kao i kod svakog našeg velikog slavlja bilo nam se i duhovno pripremiti. Tako smo započeli s trodnevnicom uoči mlade mise p. Josipa Magdića, 29. srpnja s cijelodnevnim euharistijskim klanjanjem od 08:00 do 18:30 sati. Tako je svaki vjernik koji je mogao i htio zahvaliti Bogu za duhovna zvanja a i izreći svoju molitvu Bogu. U 19:00 sati započela je sveta misa koju je predslavio naš ovogodišnji mladomisnik vlč. Luka Tufeković. Vlč. Luka nam je u svojoj propovijedi a naslanjajući se na evanđelje lijepo pojasnio kako se ostvaruje kršćanski život:
"... učimo se od Marte da je služba i posluživanje drugih lijepa i vrlo vrijedna zadaća, jer se u služenju praktično ostvaruje kršćanski život. Ali u brizi oko vršenja službi ne smijemo toliko pretjerati da ne bismo imali vremena za molitvu i meditaciju..." Nakon svete mise bilo je kratko druženje uz okrijepu u našem pastoralnom centru.


U petak 30 srpnja 2021. drugog dana trodnevnice započeli smo pobožnošću Presvetom Srcu Isusovu prije svete mise u 18:30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 19:00 sati predslavio je pater Kristijan Žlender, koji u svojoj propovijedi uspoređuje dolazak Isusov u svoj kraj te Josipov dolazak u svoju župu. No za razliku od Isusa koji je bio neprihvaćen od svojih sunarodnjaka, Josip je donio jednu posebnu milost i blagoslov za našu župu. Zato zahvaljujemo Gospodinu na duhovnim zvanjima ne samo u našoj župi već za cijelu Crkvu. Jer jedan od darova koje Gospodin daruje dobroj zajednici je duhovno zvanje.


Trećeg dana duhovne priprave, 31. srpnja 2021. započeli smo molitvom krunice u 17:30 sati. Ujedno danas je jedan dio naših vjernika hodočastio na Trsat Majci Božjoj Trsatskoj kao još jedna zahvala našoj nebeskoj majci Mariji za duhovna zvanja u našoj župi kao i za duhovna zvanja u cijeloj Crkvi. Svetu misu u 18,00 sati predslavio je pater Josip Euzebije Knežević, pavlin a pjevanje je predvodio, kao i u sve dane trodnevnice naš župni zbor Presvetog Srca Isusova. Na ovoj misi ujedno su blagoslovljeni misnica te misno posuđe koje će mladomisnik Josip prvi puta koristiti na svojoj mladoj misi. Nakon svete mise kao i prva dva dana trodnevnice župljani su se mogli okrijepiti u našem pastoralnom centru. 


Par crtica iz mladomisničkog života:


 • Rođen 02.12.1989. godine u Karlovcu od oca Marka (preminuo 2018.) i majke Kate (rođ. Cindrić).
 • Braća i sestre: sestra Draženka, udana Furač, sestra Suzana, udana Paulić te brat Ivan
 • Kršten 25.03.1990. godine u Slunju u crkvi Presvetog Trojstva
 • pohađao osnovnu školu i srednju „Ekonomsku školu u Karlovcu“, zanimanje ekonomist.
 • Sakrament prve svete Pričesti primio u župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu dana 9. svibnja1999. te u istoj župi, dana 23. svibnja 2004. primio sakramenat svete Potvrde.
 • Nakon srednje škole upisao u Veleučilištu u Karlovcu, smjer ugostiteljstvo i tu završio 3 godine, diplomirao te diplomom stekao titulu „prvostupnik ekonomije“
 • sa svojih 20 godina upoznao duhovnost svetog Ljudevita Montfortskog, velikoga francuskog pučkog misionara, učitelja duhovnosti, prave pobožnosti prema Djevici Mariji i vrsnoga teologa.
 • Ulazi u formaciju Družbe Marijinih misionara monfortanca koja ima svoje sjedište u Italiji i Francuskoj.
 • Od 2011. godine do 2013. u talijanskom gradu Veroni ima svoju početnu formaciju, tj. postulandaturu. Nakon toga, 2013. i 2014. godine odlazi u novicijat u Francuskoj u Montfort sur Meu, rodni grad sv. Ljudevita, utemeljitelja Družbe. Na kraju novicijata  polaže svoje prve redovničke zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće, te nakon toga odlazi u Rim na studij filozofije i teologije na papinskom sveučilištu Urbaniana.
 • Po završetku teološkog studija, 29. rujna 2020., u Rimu u župi sv. Ljudevita Montfortskog polaže vječne redovničke zavjete u Družbi Marijinih misionara monfortanaca, te iste godine, 6. prosinca, u istoj crkvi biva zaređen za đakona.
 • Svoju đakonsku službu obavlja u toj istoj župskoj zajednici u Rimu.
 • Iste godine upisuje magisterski studij na području teologije duhovnosti na sveučilištu Gregoriana koji traje dvije godine.
 • 10. srpnja 2021., po polaganju ruku i posvetnoj molitvi S. Em. kardinala Angelo Comastri u župi sv. Ljudevita u Rimu zaređen za prezbitera
 • Nakon mlade mise vraća se u Rim na zadnju godinu magisterija iz duhovnosti, nakon kojeg iščekuje dekret za svoju buduću svećeničku službu u polju Gospodnjem.

MLADA MISA
01. kolovoza 2021.


Okupivši se u 10:00 sati ispred obiteljskog doma p. Josipa, Sarajevska 2a,  započeli smo slavlje "obiteljskim" blagoslovom. Svoj blagoslov udijelili su mu sestre Draženka i Suzane, brat Ivan te na kraju majka Kata. Nakon blagoslova uputili smo se u procesiji prema župnoj crkvi gdje je u 11:00 sati p. Josip započeo svoju prvu mladu misu. Mladomisniku je propovijedao pater Miro Ravlić SMM, koji u svojoj propovijedi govori o Božjoj blizini, Božjem blagoslovu upravo putem duhovnih zvanja, napose za našu župu. Također podsjeća da nisu svećenici u sjedištu euharistije pa tako ni današnji dan, već Isus koji nas blagoslivlja novim duhovnim zvanjima, koji nam daje hranu za život. Bog daje moć svećenicima da svojim rukama izgone zle duhove, da kruh i vino postaju Tijelo i Krv Kristova, da sve nas odrješuju od grijeha, da dijele sakramente i da nas pripreme za život vječni - to su svećenici. Po završetku svete mise p. Josip je udijelio svoj mladomisnički blagoslov svećenicima, ministrantima te svojoj obitelji i rodbini. Svetu misu svojim pjevanjem uzveličao je naš veliki zbor. Nakon blagoslova vjernici su pozvani na druženje i okrijepu u pastoralnom centru.


Fotogalerija

Fotoglaerija od obiteljskog do mladomisničkog blagoslova