U četvrtak 30. svibnja 2024. godine, misno slavlje na svetkovinu Tijelova i Dana državnosti u Republici Hrvatskoj, predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško u crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu. Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik župe Dubovac mons. Antun Sente ml., župnik župe Sveta Tri kralja vlč. Antun Kolić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Crnčević, protojerej stavrofor Željko Pajić, umirovljeni svećenik mons. Ferdinand Vražić te domaći župnik preč. Dražen Karačić.

U uvodnom dijelu biskup Ivan postavlja neobično pitanje, pošto nam je euharistija središte i okvir našeg života; ne prestajemo je slaviti svakog dana a osobito nedjeljom, “Radi čega onda ovo svečano slavlje?” Te odgovara: “Današnje slavlje na osobit način živimo kao zajedništvo poslanja i očitovanja naše vjere. Euharistija nam nije dana da bismo u njoj samo razmatrali, osobno ili zajednički. Dana nam je da ju nosimo drugima, da naš život odražava Božju prisutnost, Očevo milosrđe, po Kristu, po Duhu koji djeluje u nama.” Također dok molimo za Crkvu i za domovinu, biskup Ivan nas je pozvao da Molimo i za oporavak i ozdravljenje nedavno stradalog karlovačkog vatrogasca gospodina Denisa Buturajca.

Nadovezujući se na uvodne riječi da euharistija nije dana da razmatramo u njoj, biskup Ivan povlači crtu sa evanđeljem gdje Isus ne traži od apostola da promatraju razlomljeni kruh, da ga analiziraju, već da ga uzmemo kao dar za blagovanje, kao hranu za život i zajedništvo citirajući evanđelje: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, ostaje u meni i ja njemu.” (Iv 6,56).

Govoreći o euharistiji i našim međuljudskim odnosima biskup Ivan je kazao: “Blagovati Kristovo tijelo, obnavlja život. On nas podupire i uvodi u dubinu i postojanost odnosa s njim i priprema dušu za bratsko-sestrinske odnose s drugima. U životu i za život, istinski odnos s bližnjima temeljan je kao kruh svagdašnji. Istinski odnosi: hrane, omogućuje rast i daje okus našim dušama.”, te nastavlja: “jednom zahvaćeni vjerom u euharistiju, shvaćamo da sve u životu dobiva drukčiju boju, drukčiji oblik, drukčiji okus; život se mijenja, mijenjaju se težišta i ciljevi; mijenjaju se odnosi.”

Približavajući današnji blagdan, pronoseći Isusa u pokaznici gradom biskup nam je rekao sljedeće: “Mi u pokaznici pokazujemo najveću dragocjenost koju blagujemo, koju želimo spremni primate u svoje živote. Pokazujući euharistijski kruh pokazujemo Boga koji nam se objavio kao okus punine života; pokazujemo sebe kao Crkvu koja živi jedino od toga kruha. Danas hodamo putovima Grada, našim životima, noseći ga sami svojim riječima i djelima. Gospodin nam objavljuje da do svakoga čovjeka želi doći na skroman, jednostavan, ponizan način, po našim riječima, dijelima i ponašanju, po našoj ljubavi.” naglasio je biskup Ivan.

Nakon popričesne molitve uslijedila je molitva i klanjanje ispred izloženog Presvetog Oltarskog Sakramenta. Nakon prve postaje uslijedila je procesija s Presvetim do svetišta sv. Josipa na Dubovcu. Tijekom procesije vjernici su molili krunicu, molili litanije i pjevali euharistijske pjesme. Dolaskom u svetište nakon kratkog klanjanja i molitve, biskup Ivan udijelio je blagoslov Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su i predstavnici vlasti grada Karlovca i županije na čelu sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin te gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Mandićem. Uz predstavnike vlasti slavlju su prisustvovali predstavnici vojske, policije, vatrogasaca te počasna Karlovačka garda.

Misno slavlje i procesiju animirao je župni zbor župe Presvetog Srca Isusova „COR JESU“ pod ravnanjem prof. Zvonke Čurjak, uz orguljsku pratnju g. Krešimira Klarića. 

© Copyright 2022 župa Presveto Srce Isusovo - Karlovac