Za svaku svečanost, slavlje trebamo se pripremiti. Tako smo za našu proslavu svetkovine Presvetog Srca Isusova započeli duhovnom pripravom, trodnevnicom. Sva tri dana trodnevnice započeli smo pobožnošću Presvetom Srcu Isusovu s početkom u 18:00 sati i prilikom za svetu ispovijed, a završavali sv. misom u 19:00 sati. Prvi dan trodnevnice, utorak 13. lipnja 2023., euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Luka Tufeković - župni vikar Špansko - Zagreb. Vlč. Luka, u svojoj propovijedi, pokušao nam je protumačiti "...sol zemlje i svjetlost svijeta..." riječima: "...mi smo sol svijeta, ne samo nosioci vjere koja svijetu daje smisao, čuva od propasti, navješta rdosnu vijest. Nego da smo mi učenici ovoga vremena, znak novoga saveza što ga je Bog u Kristu sklopio s ljudima. Dokle god postoji Crkva, postoji nada... Gospodin nas poziva da živeći poziv blaženstava postanemo osobe koje svijetle, koje blistaju dakle svjetlost su naša dobra dijela, upravo naša djela su svjetlost svijetu." U srijedu 14. lipnja 2023. svetu misu je predslavio vlč. Filip Marić upravitelj župe u Jastrebarskom. Vlč. Filip nam u svojoj propovijedi govori o padu čovjeka zbog istočnog grijeha i Božju ljubav kroz povijest da vrati čovjeka na pravi put. Gdje Bog bez obzira na naše slabosti, želi u nama djelovati i pomoći nam da budemo bolji. Da u Bogu tražimo oslonac a ne u zemaljskim stvarima. Treći dan trodnevnice, četvrtak 15. lipnja 2023. svetu misu predslavio je i propovijedao vlč. Ivan Braovac, upravitelj župe u Mahićnom. U svojoj propovijedi nam je pojasnio o zakonu Mojsijevu, o zakonima Božjim. Isus strogo očituje zakon, po čemu je njegovo tumačenje drugačije od starog tumačenja. Ta strogoća je upravo ono što nam i danas treba. Ali ta strogoća nije da u nas ulijeva strah, nego je tu da nas na vrijeme upozori, da nas izvježba, da budemo poslušni Trojedinom Bogu.
U petak, 16. lipnja 2023., na samu svetkovinu, svete mise bile su u 8:00, 10:30 i 19:00 sati. Prije svake mise bila je prilika za svetu ispovijed. Sv. misu u 08:00 sati predslavio je mons. Ferdinand Vražić, u 10:30 sati predslavio i propovijedao je vlč. Duje Kurtović, župnik sa Švarče, a večernju sv. misu fra Marko Ćosić, župni vikar iz Presvetog Trojstva Karlovac – Centar. Sva tri propovijednika su nam na svoj način pokušali približiti Srce Isusovo. Koliko puta Bog pokušava s nama sklopiti savez da čovjek prihvati zapovijedi. Ne kao nešto što će nas "porobiti" već upravo suprotno, živeći po Božjim zakonima steći potpunu slobodu od "jarma napasti" ovoga svijeta. Najbolja škola su Marijine riječi "...što god vam rekne učinite..." Srce Isusovo je otvoreno za nas, upravo takve kakvi smo, sa svim našim propustima i slabostima. Također smo čuli i što znači biti "pravilno" pobožan. Pobožnost nije u ckvi "učini srce moje po srcu svome, a kod kuće "po mom". Pobožnost nije "obaviti" prvih devet petaka. Dar pobožnosti je živjeti i raditi "po Božjem", da budemo nježni, zahvalni. Bog se kao "malo dijete" veseli kad damo i mali dio svog vremena dnevno za Njega. Bog nas toliko ljubi da je i svog sina dao za nas, ali nam niti to nije dovoljno, nego i dalje tražimo "daj Bože još nešto..."
"Zato znaj da je tvoj Bog vjeran, On drži svoj savez i ono što je obećao i milost iskazuje tisućama koji ga ljube i drže njegove zapovijedi."
Na sam dan naše svetkovine nakon večernje svete mise vjernici su imali priliku za druženje ispred našeg pastoralnog centra uz kolače i hladna pića za okrijepu.

© Copyright 2023. župa Presveto Srce Isusovo - Karlovac