Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole. Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku zahvalnu molitvu vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja Bogu, bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju. Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: "Ljubite jedan drugoga kao što sam ja vas ljubio." Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Te je večeri Isus ustanovio sakramenat svoga tijela i svoje krvi. To je poruka koju nam je ostavio uoči svoje smrti. Euharistiju slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća.

Ovome spomen-činu Kristove žrtve i mi smo pristupili u četvrtak u 18:00 sati, proslavi euharistije a ne nekom pukom spomenu Kristove večere. Shvaćajući da nas euharistija djelotvorno pridružuje Isusovu prijelazu Ocu, mi nastavljamo njegovo djelo spasenja radeći da on dođe u slavi.

Krist je na posljednjoj večeri svojim primjerom pokazao da ne možemo odijeliti euharistiju od služenja ljudima perući apostolima noge. Tako je i naš župnik po uzoru na Isusa, oprao noge 12-orici ministranata. Na kraju mise, pošto na Veliki petak nema mise već samo obredi, prenijeli smo presveto u pokrajnju kapelu. Tu smo iznad Božjeg groba postavili malo svetohranište za pohranu Svetootajstva za sutrašnji dan te se nakon klanjanja u tišini razišli svojim domovima.

© Copyright 2020 župa Presveto Srce Isusovo - Karlovac