Tekst i foto: Ines Štefančić 

"Lice tvoje, o Gospodine, ja tražim"

Ušli smo u korizmu, vrijeme pokore, odricanja, ali i vrijeme kada smo pozvani na radost - radost susreta sa živim Bogom. Naši krizmanici, njih 80, u subotu 10. ožujka 2019., bili su na duhovnoj obnovi u "Centru pomirenja", Prozorje. Bili su u pratnji nekoliko roditelja, vjeroučiteljice Ines Štefančić, vjeroučitelja Antuna Vuksana i župnika preč. Dražena Karačića. Program su vodili Misionari Krvi Kristove, vlč. Ilija Grgić, te bogoslovi Ivan Bošnjak, Ivan Raljušić, Ivan Orejaš i Mario Šarić. Na samom početku programa pjesmom smo zazvali Duha Svetoga da nas vodi i blagoslivlja. Pater Ilija je ukratko predstavio red Misionara Krvi Kristove, osobito nas se dojmila priča o sv. Gašparu koji je imao viđenje Isusa raširenih ruku koji grli čovjeka.
Većina krizmanika još nisu bili na duhovnoj obnovi ovakvog tipa, pa im je pater govorio o Mojsiju koji skida svoju obuću u blizini gorućeg grma - Jahve. I mi smo pozvani skinuti svoju obuću, ali ne doslovno, nego izići iz udobnosti svakodnevnog života. Kroz post, molitvu i milostinju ćemo doći do živoga Isusa.
Posebno smo se zaustavili na temi molitve. Znamo izmoliti puno molitava, ali često ne osluškujemo što nam Bog želi reći. On nam govori kroz svoju riječ - Bibliju. Molili smo i razmatrali uz evanđelje po Luki, o Zakeju cariniku. Razmatrali smo kroz tri koraka. Prvi je čitanje teksta, drugi je lagano čitanje i traženje dijela koji posebno dotiče naša srca i treći osluškivanje: što meni Bog ovime želi reći?
Nakon razmatranja Božje riječi, bogoslovi su imali kratka svjedočanstva o svome pozivu. Posvjedočili su nam kako su u svojim životima dugo tražili smisao, ispunjenost i radost. Imali su sve, sređene živote, posao. Bili su obični ljudi, poput većine, no Božji poziv bio je jači. Najveća je sloboda u ljubavi prema Bogu. Oni su se odazvali. Također smo imali euharistijsko klanjanje i svetu misu koju je predvodio preč. Dražen Karačić, a bogoslovi su animirali pjesmom. Duhovnu obnovu završili smo gledanjem filma "Čudo" koji nas podsjeća kako je važno gledati čovjekovu nutrinu i njegovo srce.
Ovaj susret je bio uistinu blagoslovljen i plodonosan. Hvala misionarima Krvi Kristove na poticajnim riječima, slavljenju živoga Krista i zajedništvu.

© Copyright 2020 župa Presveto Srce Isusovo - Karlovac