"Gospodin slavno uskrsnu, Aleluja"
16. travnja, svetom misom u 10:30 sati, proslavili smo najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško. Svečano slavlje uljepšao je naš zbor, kojeg je pripremila s. Antonija Topalović, zborom je ravnao g. Leo Lang, a svirao je naš dragi orguljaš prof. Dubravko Rukavina.

Unatoč jakoj kiši, svečano smo proslavili Veliku subotu, Vazmeno bdijenje. Uz blagoslov, "improviziranog" ognja, te svečanog ulaska s uskrsnom svijećom, župnik preč. Dražen Karačić otpjevao je Hvalospjev uskrsnoj svijeći. Slušali smo tri čitanja iz starog zavjeta i svečano zapjevali Slava Bogu na visini te proslavili pobjedu nad smrću - Isusovo uskrsnuće. Sa župnikom je koncelebrirao mons. Ferdinand Vražić, svećenik u miru. Na kraju obreda bilo je tradicionalan blagoslov jela. Naravno, slavlje ne bi bilo potpuno da ga nije uzveličao naš zbor, pod ravnanjem sestre Antonije Topalović i orguljaša prof. Dubravka Rukavine.

Obred Velikog petka razvio se od onoga koji su već u IV. stoljeću uveli kršćani Jeruzalema nakon što je carica Helena god. 320. pronašla zagubljenu relikviju križa Kristova. Kršćani Jeruzalema počeli su se od tada skupljati tog dana popodne na Golgoti na bogoslužje riječi kod kojeg se čitala muka Isusova. Inače, već od drugog stoljeća imamo sigurne podatke da su kršćani na Veliki petak strogo postili u znak žalosti za Kristom raspetim te se ubrzo ovo molitveno i pokorničko obilježje proširilo na sve petke u godini. Obrede velikoga petka započeli smo u 19:00 sati. Služba Muke Gospodnje, sastoji se od tri djela:

1. Služba riječi

2. Klanjanje križu

3. Sveta pričest 

Veliki četvrtak,13. travnja u 19:00 sati,  kao i u većini župa, posvećen je slavlju Isusova ustanovljenja Euharistije i Svetog reda. Po uzoru na Isusovo pranje nogu apostolima, i je naš župnik prao noge dvanaestorici naših ministranata.

U nedjelju, 09. travnja na misi u 10:30 sati, proslavili smo svečani Isusov ulazak u Jeruzalem, uz blagoslov grančica na početku sv. mise i pjevanom mukom. 
Muku su pjevali:
vlč. Dražen Karačić - Isus
Leo Lang - evanđelist
Boris Špišić - Veliki Svećenik i Pilat
Antonio Bosio - Petar i Juda
Aleksandra Špišić - Pilatova žena
Branka Bakić - Sluškinje
Te naravno naš zbor uz ravnanje s. Antonije Topalović te profesora Dubravka Rukavine.

© Copyright 2020 župa Presveto Srce Isusovo - Karlovac